• English
  • Ελληνικά
  • Français
  • Nederlands

Χλωρίδα

γενικoύ τύπου, αλλά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οργιώδης παραλιακή μεσογειακή βλάστηση («μακκία») και πληθώρα ειδών άγριας ορχιδέας, άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Ερευνητές της οργάνωσης Flora Ionica έχουν καταγράψει ως τώρα 282 είδη φυτών και βοτάνων εντός του οικοσυστήματος. Ο κατάλογος που παρουσιάζεται εδώ περιλαμβάνει περισσότερα από 282 είδη και υποείδη και αγγειακά φυτά, αλλά απέχει πολύ από το να είναι πλήρης. Για τους λάτρεις των άγριων λουλουδιών ξεχωρίζει η πολυποίκιλη παρουσία ειδών άγριας ορχιδέας.

Η περιοχή δεν έχει χαρτογραφηθεί πολύ καλά, συνεπώς οι ερευνητές της ομάδας εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη γύρω και εντός της. Συγκεκριμένα υποθέτουν ότι περισσότερα από τα μισά δεν έχουν καταγραφεί ακόμα.

Τόσο μεγάλος είναι ο φυσικός πλούτος επί του εδάφους!

 

Βότανα

Θάμνοι

Λουλούδια

Άγριες ορχιδέες

Δασικά είδη

Κουμαριά - Arbutus unedo

Προυνέλα - Prunella vilgaris

Αστράκι - Bellis perrenis

Κράταιγος - Crataegus monogyna

Βατομουριά - Rubus fruticosus

Πεντάνευρο - Plantago lanceolata

Ρείκι - Erica manipuliflora

Φαρμακούλι - Centauria erythraea

Λιάρος - Arum italicum

Μυρτιά - Myrtus communis

Κουμαριά – Arbutus unedo

Η άγρια φύση στον Ερημίτη φοράει τα καλά της σε διάφορες περιστάσεις. Η εποχή που οι κουμαριές είναι φορτωμένες καρπούς είναι μία από τις πιο ξεχωριστές.Τα δένδρα γεμάτα φρούτα σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης λαμποκοπούν από μακριά στολισμένα με κίτρινες, πορτοκαλιές και κατακόκκινες χρωματικές πινελιές. Οι περισσότεροι επισκέπτες και φυσικά, τα πουλιά της περιοχής απολαμβάνουν ελεύθερα του νοστιμότατους καρπούς. Η επιστημονική ονομασία της κουμαριάς όμως, μας προειδοποιεί: Arbutus unedo ή «Τρώω μόνο ένα». Κανείς από όσους τα αγαπούν δεν το έχει καταφέρει αλλά τουλάχιστον, ας μην ξεχνάμε να τα τρώμε με μέτρο! Κρίμα να χαλάσει ο πονόκοιλος τον περίπατο μας!

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουμαριάς είναι ότι την εποχή της ανθοφορίας της, ωριμάζουν και οι καρποί που έδωσαν τα άνθη της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, τα πανέμορφα λουλούδια της συνυπάρχουν με τους νοστιμότατους καρπούς της ικανοποιώντας μαζί με την γεύση μας, και την ανάγκη μας να ερχόμαστε σε επαφή με την ομορφιά της φύσης.

Προυνέλα – Prunella vulgaris

Προυνέλα - Prunella vulgaris, Βότανα Ερημίτη

Η Προυνέλα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βότανο που επανέρχεται δυναμικά στη δυτική βοτανοθεραπεία. Για πολλά χρόνια, η χρήση της είχε σχεδόν ξεχαστεί και η ιδιαιτερότητα της είναι ότι οι ερευνητές την γνωρίζουν καλύτερα από τους βοτανοθεραπευτές, αφού είναι αγαπημένο φυτό των εργαστηριακών ερευνών.

Στα αγγλικά είναι γνωστή με το όνομα «αυτή που όλα τα θεραπεύει» (Heal all) και πραγματικά δεν υπάρχει σύστημα οργάνων, στο οποίο να μην έχει κάτι να προσφέρει.

Είναι ένα κλασσικό βότανο για πληγές αφού έχει αιμοστατικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Η Προυνέλα ήταν ένα από τα αγαπημένα βότανα των ξυλουργών του Μεσαίωνα που τραυμάτιζαν συχνά τα χέρια τους, δουλεύοντας το ξύλο.

Εδώ στην Κέρκυρα, οι αντιικές, αντιπυρετικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες της, την έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Ειδικά από τις μανούλες, αφού είναι ένα βότανο ασφαλές για παιδιά.

Είναι χωνευτική, τονώνει τη λειτουργία του συκωτιού, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, διαστέλλει τα αγγεία χαμηλώνοντας την πίεση, ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ερευνάται με πολύ ενθαρυντικά αποτελέσματα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της.

Αστράκι – Bellis perrenis

Αστράκι - Bellis perrenis, Βότανα Ερημίτη

To Αστράκι χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια μαζί με το Βάλσαμο και την Καλέντουλα στη θεραπεία τραυμάτων και πληγών, ειδικά στα διάφορα πεδία μαχών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή καλλυντικών αφού είναι ένα βότανο με τονωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Η επιστημονική του ονομασία εξάλλου, σημαίνει ακριβώς αυτό. Bellis perrenis ή αλλιώς, όμορφος όλο το χρόνο!

Το βάμμα του δυναμώνει τη μνήμη, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και δίνει νοητική διαύγεια. Είναι ιδανικό για περιόδους που κουραζόμαστε πολύ, δουλεύουμε εντατικά και νιώθουμε άγχος και πίεση. Μας βοηθάει να παραμένουμε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες και να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και δύναμη για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Βελτιώνει τον ύπνο και αυξάνει τη δυνατότητα μας να ξεκουραζόμαστε και να ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας.

Κράταιγος – Crataegus monogyna

Κράταιγος – Crataegus monogynaΟ Κράταιγος μπορεί να είναι από ένας μικρός αγκαθωτός θάμνος μέχρι ένα ψηλό δένδρο που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος. Η ηλικία του μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 400 έτη.

Η λέξη Κράταιγος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κραταιός» που σημαίνει δυνατός. Άλλα ονόματα του Κράταιγου είναι : Ξαγκαθιά, Λευκάκανθα, Μουμουτζελιά, Μουρτζιά, Μουτζελιά, Τρικοκκιά, Μυλκίνι.

Ο Κράταιγος είναι γνωστός σαν το βότανο της Καρδιάς. Οι ιδιότητες του είναι πολύτιμες για ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και για την συναισθηματική μας καρδιά που αντιμετωπίζει και αυτή τις δυσκολίες της από πράγματα που μας πληγώνουν και μας στενοχωρούν.

Τα άνθη, τα φύλλα και οι καρποί του περιέχουν συστατικά που αυξάνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, δυναμώνοντας την. Τονώνει τις αρτηρίες και την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά μαζί με άλλα βότανα να ρυθμιστεί η πίεση. Περιορίζει την επικάθηση της χοληστερίνης στα αρτηριακά τοιχώματα και εξαλείφει μερικούς τύπους αρρυθμίας. Ομαλοποιεί τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την πιθανότητα και την ένταση των κρίσεων στηθάγχης. Διώχνει το βάρος που νιώθουμε συχνά στην καρδιά και τη δυσκολία στην αναπνοή ενώ καταλαγιάζει τις ταχυπαλμίες. Ανακουφίζει το συναισθηματικό πόνο της καρδιάς, το πένθος μετά από μία απώλεια και τη στενοχώρια.

Συνδυάζεται πολύ καλά με το τήλιο, το μελισσόχορτο και τον λεόνουρο για όλα τα παραπάνω θέματα. Περιέχει φλαβονοειδή που είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Στην Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται για ασθένειες του πεπτικού συστήματος και κυρίως, για τη δυσπεψία. Είναι ένα απολύτως ασφαλές βότανο που συνήθως το παίρνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Βατομουριά – Rubus fruticosus

Βατομουριά - Rubus fruticosus, Βότανα Ερημίτη

Η βατομουριά είναι ένα χαρακτηριστικό φυτό με στυπτικές ιδιότητες. Όλα τα στυπτικά φυτά περιέχουν τανίνες και έχουν στυφή γεύση. Η στυφή γεύση είναι ουσιαστικά η αίσθηση του μουδιάσματος που δημιουργούν οι τανίνες στο στόμα μας. Οι τανίνες τονώνουν, σφίγγουν και στεγνώνουν τους ιστούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Γι΄αυτό το λόγο, όλα τα βότανα που περιέχουν τανίνες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διάρροιας, σταματάνε την αιμορραγία, μειώνουν τις βλέννες και τα φλέγματα και έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Βότανα με τανίνες χρησιμοποιούνται για τον ερεθισμένο λαιμό, για πληγές που αιμορραγούν, για τις αιμορροίδες, για την ακράτεια και για φλεγμονές στη ρινική κοιλότητα, το ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. Όλα τα στυπτικά φυτά ανακουφίζουν τα ερεθισμένα ή κουρασμένα μάτια και είναι κατάλληλα για πλύσεις των ματιών.

Το τσάι των φύλλων της βατομουριάς είναι ένα κλασσικό παραδοσιακό γιατροσόφι της Κέρκυρας για τη διάρροια. Στη δυτική βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως η ρίζα, γι΄αυτό το σκοπό.

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουμε πολλούς λόγους να τα εντάξουμε στη διατροφή και την καθημερινότητα μας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις και ένζυμα που προλαμβάνουν την οξείδωση της κακής χοληστερίνης που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρωση. ‘Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τονώνουν την όραση, μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα, είναι πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθούν την καλύτερη οξυγόνωση της καρδιάς, προλαμβάνουν τις θρομβώσεις, μειώνουν την χοληστερίνη, ενισχύουν την μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και κυρίως, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Τα βατόμουρα συντηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην κατάψυξη και συνδυάζονται με τους καρπούς του κράταιγου και της αγριοτριανταφυλλιάς για σιρόπια και μαρμελάδες.

Πεντάνευρο – Plantago lanceolata

Πεντάνευρο - Plantago lanceolata, Βότανα Ερημίτη

To Πεντάνευρο είναι ένα πολύτιμο βότανο που συχνά περνάει απαρατήρητο. Είναι ένα από τα πιο βασικά φυτά πρώτων βοηθειών στη φύση. Έχει στυπτικές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αιμοστατικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται συχνά σαν κατάπλασμα για την αντιμετώπιση τραυμάτων, τσιμπημάτων από έντομα, δερματικών ερεθισμών και μολύνσεων.

Ο πολτός των φύλλων γίνεται κόβοντας τα φύλλα στο μπλέντερ ή κοπανώντας τα στο γουδί με ελάχιστο νερό. Παραδοσιακά, απλώς τα μασάμε και τα βάζουμε πάνω στην πληγή ή το τσίμπημα. Στη συνέχεια, τυλίγουμε ένα καθαρό φύλλο πεντάνευρο γύρω από την πληγή για να συγκρατεί τον πολτό και το δένουμε με το βλαστό του άνθους που είναι σαν σκοινάκι.

Μαζεύουμε τα φύλλα πριν ανθίσει το πεντάνευρο από μέρη που ξέρουμε ότι είναι καθαρά. Το τσάι χρησιμοποιείται για παθήσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, του ουροποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα και των ουρολοιμώξεων ενυδατώνοντας του βλενογόννους στα αντίστοιχα όργανα, είναι διουρητικό, βοηθά στην αντιμετώπιση των αιμορροίδων (τσάι και κρέμα) και είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό για το εσωτερικό του οργανισμού.

Τα φύλλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πρωτείνη, βιταμίνες και μέταλλα) και τρώγονται, ειδικά όταν είναι ακόμα τρυφερά.

Οι σπόροι του πεντάνευρου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μπορούμε να προσθέσουμε τους σπόρους σε χυλό βρώμης καθώς το βράζουμε ή να τους μουσκέψουμε όλη νύχτα σε κρύο νερό και να τους πιούμε μαζί με το υγρό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ρείκι – Erica manipuliflora

Ρείκι - Erica manipuliflora, Βότανα Ερημίτη

Πανέμορφο βότανο που ανθίζει το φθινόπωρο. Η πιο γνωστή του χρήση είναι σαν διουρητικό και απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος. Όπως και το βότανο Αρκτοστάφυλος (κλασσικό βότανο για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης) περιέχει αρμπουτίνη που υποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Όπως τα περισσότερα βότανα για το ουροποιητικό σύστημα, είναι ένα πολύ καλό βότανο και για το αναπνευστικό σύστημα. Τα άνθη του γίνονται τσάι με μέλι για το βήχα και το κρυολόγημα. Το τσάι βοηθάει επίσης στην αϋπνία.

Φαρμακούλι – Centauria erythraea

Φαρμακούλι,, Ερημίτης, Κέρκυρα Φωτογραφία: Μαρία Νικολούζου

Η Ερυθρή Κενταύρεια ή Φαρμακούλι, όπως είναι γνωστό το βότανο στην Κέρκυρα είναι ένα πολύ πικρό βότανο. Η πικρή γεύση μας φέρνει συχνά ένα κρύο ρίγος και κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος. Το Φαρμακούλι χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Κέρκυρα για τον πυρετό της ελονοσίας, αντικαθιστώντας το κινίνο.

Όπως όλα τα πικρά βότανα, διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Το βάμμα του είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι γυναίκες της Κέρκυρας συνήθιζαν να ξεπλένουν τα μαλλιά τους με το τσάι του φυτού για να τα δυναμώσουν.

Λιάρος – Arum italicum

Λιάρος, Ερημίτης, Κέρκυρα Φωτογραφια: Μαρία Νικολούζου

Ο Λιάρος ή Δρακοντιά ή Αυγό του Φιδιού ή Φιδόχορτο είναι ένα τοξικό φυτό, που ακόμα και τα ζώα το αποφεύγουν.

Τα μόνα ζώα που έτρωγαν τον λιάρο ήταν τα γουρούνια και όταν παλιά ήθελαν να κάνουν κήπο, έβαζαν τα χοιρινά να καθαρίσουν το χωράφι από την Δρακοντιά.

Οι αγροτικές οικογένειες της Κέρκυρας δίδασκαν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία να αποφεύγουν, ακόμα και να τον αγγίξουν.

Παρόλα αυτά, ο Λιάρος βρήκε τη θέση του στην παραδοσιακή ιατρική. Στην Ήπειρο έφτιαχναν αλοιφές και καταπλάσματα για τους ρευματικούς πόνους με την επεξεργασμένη ρίζα του φυτού και στην Κέρκυρα έχουμε καταγεγραμμένες μαρτυρίες, ακόμα και για εσωτερική χρήση μίας ελάχιστης ποσότητας για θεραπεία επικίνδυνων τα παλιά τα χρόνια ασθενειών.

Οι μαρτυρίες αυτές καταγράφονται ως ενδεικτικές της δύναμης των φυτών και της σοφίας των παλιών αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλες για να τις μιμηθεί κάποιος που δεν έχει βαθιά γνώση των φυτών αυτών και της βοτανοθεραπείας. Τα τοξικά φυτά μπορούν να επιφέρουν θάνατο ή μόνιμες βλάβες και δεν πειραματίζομαστε με αυτά.

Μυρτιά – Myrtus communis

Μυρτιά, Ερημίτης, Κέρκυρα

Η Μυρτιά είναι ένα φυτό στενά συνδεδεμένο από την αρχαιότητα με το γάμο. Ιερό φυτό της Αφροδίτης, ομόρφαινε με τα κατάλευκα άνθη της τα αρχαία ιερά και τους ναούς. Ακόμα και σήμερα, η νυφική ανθοδέσμη είναι συχνά στολισμένη με τα λουλούδια της.

Τα μύρτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τονώνουν τον οργανισμό και τρώγονται αποξηραμένα ή γίνονται νοστιμότατο λικέρ.

Τα φύλλα της Μυρτιάς αρωμάτιζαν τα παλιά χρόνια τη μπουγάδα. Έβραζαν τα φύλλα μαζί με στάχτη και νερό (αλυσίβα). Σούρωναν το νερό με το σταχτόπανο και με αυτό, σαπούνιζαν τα ρούχα. Τα ρούχα μοσχομύριζαν Μυρτιά.


Crataegus monogyna – Κράταιγος
Erica arborea – Erica manipuliflora- Ρείκι
Myrtus communis – Μυρτιά
Paliurus spina – Christi – Πάλιουρας
Pistacia lentiscus – Σχίνος
Pistacia terebinthus – Τερέβυνθος, Κοκορεβυθιά
Smilax aspera – Αρκουδόβατος
Viburnum – Βιβούρνο
Vitis vinifera – Αγριο αμπέλι


Ajuga reptans Silene ungeri – Σιληνή
Anchusella cretica
Anthemis chia
Arisarum vulgare – Λυχνάρι
Asphodeline liburnica
Blackstonia perfoliata
Briza minor / maxima
Cakile maritima
Carlina corymbosa subsp graeca
Carduus pycnocephalus
Calystegia sylvatica
Centaurium maritimum
Chrithmum maritimum – Κρίταμο
Cistus creticus – Cistus salviifolius λαδανιές
Cirsium vulgare
Clematis flammula / vitalba – Αγράμπελη Echinops spinosissimus
Eryngium maritimum – Ερύγγιο το παράλιο
Galanthus reginae olgae – Γάλανθος της βασίλισσας Όλγας
Glaucium flavum – Κίτρινη παπαρούνα της θάλασσας
Hypericum perfoliatum – Υπερικό
Iris pseudacorus – Κίτρινη ίριδα της λίμνης
Iris tuberosa
Malcolmia maritima
Myosotis ramosissima – Μη με λησμόνει
Rosa canina – Αγριοτριανταφυλλιά
Silene vulgaris
Silene graeca
Silene italica
Vicia serratifolia

Λόγω της σπανιότητάς τους οι άγριες ορχιδέες χρήζουν παρουσίασης σε χωριστή κατηγορία. Απολαύστε μερικά φωτογραφικά δείγματα.


Anacamptis pyramidalis
Anacamptis pailionacea
Anacamptis pyramidalis ssp serotina
Anacamptis morio
Anacamptis coriophora ssp fragrans
Anacamptis laxiflora
Βarlia robertiana
Cephalanthera longifolia
Epipactis helleborine
Limodorum abortivum
Ophrys apifera,
Ophrys ferrum-equinum
Orchis italica
Ophrys minuscula
Ophrys oestrifera,
Ophrys oestrifera var grandiflora
Orchis provincialis
Ophrys reinholdii
Ophrys sicula
Serapias bergonii,
Serapias cordigera,
Serapias lingua,
Serapias vomeracea

πανύψηλες κουμαριές, δάφνες και άλλα σκληρόφυλλα δενδρώδη είδη αιώνων, με χοντρό κορμό.


Arbutus unedo – Κουμαριά
Arbutus Andrachne – Αγριοκουμαριά
Fraxinus ornus – Φράξος, Μελία
Quercus coccifera – Πουρνάρι
Quercus ilex – Αριάς
Quercus pubescens – Χνοώδης βελανιδιά
Phillyrea latifolia – Φιλλύκι
Tamarix – Αρμυρίκι

Ο κατάλογος με όλων των ειδών τα φυτά παρέχεται στον παρακάτω πίνακα με αλφαβητική σειρά.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

X


Aira elegantissima
Ajuga reptans
Allium chamaespathum
Allium commutatum
Allium subhirsutum
Allium trifoliatum
Alopecurus rendlei
Anacamptis laxiflora subssp. laxiflora
Anacamptis morio
Anacamptis papilionacea subsp. messenicaAnacamptis pyramidalis
Anchusella cretica
Andropogon distachyos
Anemone hortensis subsp. pavonina
Anthemis chia
Anthoxanthum odoratum
Anthyllis circinnata
Arbutus unedo
Arenaria leptoclados
Arisarum vulgare subsp. vulgare
Arum italicum
Arundo donax
Arundo plinii
Asparagus acutifolius
Asphodeline liburnica
Asphodelus ramosus subsp. ramosus
Asplenium onopteris
Atriplex prostrata
Avena sterilis


Bellis perennis
Berteroa mutabilis
Beta vulgaris subsp. maritima
Biscutella didyma
Bituminaria bituminosa
Blackstonia perfoliata
Brachypodium distachyon
Brachypodium retusum
Brachypodium sylvaticum
Brassica incana
Briza maxima
Bromus fasciculatus subsp. fasciculatus
Bromus hordeaceus subsp. mediterraneus
Bromus madritensis subsp. madritensis


Cakile maritima subsp. maritima
Calystegia silvatica subsp. silvatica
Cardamine hirsuta
Carduus pycnocephalus
Carex distachya
Carex divisa
Carex flacca subsp. erythrostachys
Carex halleriana
Carlina corymbosa subsp. graeca
carrex muricata agg.
Catapodium rigidum
Centaurium erythraea
Centaurium tenuiflorum
Centaurium tenuiflorum subsp. acutiflorum
Cephalanthera longifolia
Cerastium glomeratum
Cercis siliquastrum
Characeae
Charybdis maritima
Chenopodium vulvaria
Cirsium vulgare
Cistus
Cistus creticus
Cistus salviifolius
Citrullus lanatus
Clematis flammula
Clematis vitalba
Clinopodium officinale
Clinopodium vulgare subsp. orientale
Crataegus monogyna
Crataegus orientalis subsp. orientalis
Crepis
Crithmum maritimum
Crucianella latifolia
Cruciata laevipes
Cyclamen hederifolium
Cynodon dactylon
Cynosurus echinatus
Cytisus lanigerus
Cytisus villosus


Dactylis glomerata
Dactylis glomerata subsp. hispanica
Daucus carota
Delphinium peregrinum
Dioscorea communis
Dittrichia viscosa subsp. viscosa
Dryopteris pallida subsp. pallida


Echinops spinosissimus subsp. neumayeri
Elymus athericus
Ephedra foeminea
Epipactis helleborine
Erica arborea
Erica manipuliflora
Erigeron bonariensis
Eryngium campestre
Eryngium maritimum
Eucalyptus globulus
Euphorbia peplis
Euphorbia peplus


Festuca myuros
Foeniculum vulgare
Fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa
Fraxinus ornus


Gastridium ventricosum
Geranium brutium
Geranium columbinum
Geranium dissectum
Geranium purpureum
Geropogon hybridus
Geum urbanum
Glaucium flavum


Halimione portulacoides
Hedypnois rhagadioloides
Heliotropium supinum
Heptaptera colladonioides
Hippocrepis biflora
Hippocrepis emerus subsp. emeroides
Hyparrhenia hirta
Hypericum perfoliatum
Hypochaeris achyrophorus


Inula conyzae


Juncus acutus subsp. acutus


Kali macrophylla
Kickxia commutata
Kickxia commutata subsp. commutata


Lagurus ovatus
Lathyrus
Lathyrus setifolius
Lathyrus sphaericus
Laurus nobilis
Lemna cf. minuta
Leontodon tuberosus
Limbarda crithmoides subsp. longifolia
Limodorum abortivum
Limonium brevipetiolatum
Linum bienne
Linum trigynum
Lonicera implexa
Lotus cytisoides
Lotus hirsutus
Lotus ornithopodioides
Lotus tetragonolobus
Luzula forsteri subsp. rhizomata
Lysimachia arvensis


Malcolmia maritima subsp. leucadiana
Medicago orbicularis
Medicago polymorpha
Melica transsilvanica subsp. klokovii
Melissa officinalis subsp. altissima
Mercurialis annua
Micromeria graeca subsp. graeca
Moraea sisyrinchium
Myosotis ramosissima subsp. ramosissima
Myrtus communis subsp. communis


Neotinea maculata


Olea europaea
Olea europaea subsp. europaea
Oloptum thomasii
Ophrys bombyliflora
Ophrys ferrum-equinum
Ophrys oestrifera agg.
Ophrys reinholdii
Ophrys tenthredinifera agg.
Opopanax hispidus
Ornithogalum collinum subsp. collinum
Ornithopus
Ornithopus compressus
Osyris alba
Oxalis stricta
Oxybasis urbica


Paliurus spina-christi
Pallenis spinosa subsp. spinosa
Papaver apulum
Parietaria judaica
Petrorhagia dubia
Petrorhagia saxifraga
Phillyrea latifolia
Phlomis fruticosa
Phragmites australis
Pinus halepensis subsp. halepensis
Pistacia lentiscus
Pistacia terebinthus subsp. terebinthus
Plantago lanceolata
Plantago serraria
Plantago uliginosa
Poa bulbosa
Poa infirma
Poa trivialis subsp. sylvicola
Polygonum equisetiforme
Posidonia oceanica
Prospero autumnale
Prunella laciniata
Prunella vulgaris
Prunus spinosa
Pteridium aquilinum subsp. aquilinum


Quercus coccifera
Quercus ilex
Quercus pubescens


Ranunculus muricatus
Ranunculus neapolitanus
Raphanus raphanistrum
Raphanus raphanistrum subsp. landra
Reichardia picroides
Rhagadiolus edulis
Rhamnus alaternus subsp. alaternus
Rhus coriaria
Rosa sempervirens
Rubia peregrina subsp. peregrina
Rubus
Rubus idaeus
Rubus sanctus
Rumex pulcher
Ruppia cirrhosa
Ruscus aculeatus


Sabulina
Salicornia fruticosa
Salicornia perennis
Salsola soda
Salvia virgata
Sanguisorba minor
Sanguisorba minor subsp. balearica
Scaligeria napiformis
Scolymus hispanicus subsp. hispanicus
Scorpiurus subvillosus
Securigera securidaca
Selaginella denticulata
Serapias
Serapias bergonii
Serapias cordigera
Serapias ionica
Serapias lingua
Serapias orientalis
Serapias parviflora
Serapias vomeracea
Sherardia arvensis
Smilax aspera
Solanum nigrum
Sonchus nymanii
Sonchus oleraceus
Sorghum halepense
Spartium junceum
Stuckenia pectinata
Symphyotrichum squamatum


Tamarix
Teucrium capitatum subsp. capitatum
Theligonum cynocrambe
Tordylium apulum
Trifolium
Trifolium angustifolium
Trifolium campestre
Trifolium nigrescens
Trifolium patens
Trifolium physodes
Trifolium repens subsp. repens
Trifolium resupinatum
Trifolium stellatum
Trifolium xanthinum
Trigonella corniculata
Triticum vagans


Ulmus minor
Urospermum picroides


Valantia hispida
Valantia muralis
Verbascum sinuatum
Veronica chamaedrys subsp. chamaedryoides
Veronica cymbalaria
Viburnum tinus subsp. tinus
Vicia
Vicia angustifolia
Vicia bithynica
Vicia dasycarpa
Vicia grandiflora
Vicia hirsuta
Viola alba
Vitex agnus-castus
Vitis vinifera
Vicia serratifolia
Vitis vinifera subsp. vinifera


Xanthium italicum

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...